Tietoa meistä

Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet (TULES) lukeutuvat nykypäivän suomalaisiin kansantauteihin mielenterveysongelmien, sydän- ja verisuonisairauksien sekä syövän ohella. Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen mukaan arviolta jopa 1,7 miljoonaa suomalaista kärsii erilaisista tule-sairauksista. Kuten muutkin suomalaiset kansantaudit, myös tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet johtuvat hyvin pitkälti elintavoista, joten niitä voi ehkäistä ainakin osittain terveellisillä elämäntavoilla.

Tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat ovat puhuttaneet yhteiskunnassa kuluneen vuosikymmenen aikana hyvin laajasti. Yksi suurimmista huolen aiheista on sairauksien mittavat kustannukset. Tule-sairaudet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi: sairauksista Suomelle aiheutuvat kokonaiskustannukset ovat suuruudeltaan noin 3-4 miljardia euroa vuosittain. Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet aiheuttavat kaikista sairausryhmistä eniten sairauspoissaoloja ja ne ovat mielenterveyshäiriöiden jälkeen yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

Tule-ongelmien uhkana on kasvaa lähitulevaisuudessa entisestään väestön ikääntymisen seurauksena. Myös yhä useampi nuori kärsii säännöllisesti erilaisista tule-vaivoista, kuten selkäkivuista. Lasten ja nuorten kohdalla kasvava riski liittyy vähäiseen liikunnanmäärään sekä lisääntyneeseen ylipainoon. Ikääntyneiden kohdalla tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet voivat heikentää toimintakykyä ja esimerkiksi johtaa ennenaikaiseen laitoshoitoon.

Löydät näiltä sivuilta kattavasti tietoa tuki- ja liikuntaelimistön eri sairauksista ja ongelmista. Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet pitävät sisällään nivelsairaudet, selkäsairaudet, niska-hartiaseudun ongelmat sekä murtumat ja tapaturmat. Esittelemme muutamia yleisimpiä sairauksia sekä niille ominaisia oireita.

Lisäksi voit löytää sivuiltamme tietoa erilaisista käytettävistä tutkimusmenetelmistä, joilla pyritään selvittämään syy pitkittyneeseen, krooniseen kipuun. Voit myös tutustua kattavasti eri hoitovaihtoehtoihin, joilla tule-ongelmia pyritään hoitamaan. Näitä ovat esimerkiksi kipulääkitykset, fysioterapia, fysikaalinen kuntoutus sekä joissakin tapauksissa myös leikkaukset.

Hoitomuodot ovat kehittyneet vuosien saatossa huimasti ja nykyään potilaan tai kuntoutujan omaa aktiivisuutta pyritään painottamaan hoitosuhteen alusta alkaen. Ottamalla vastuuta oman sairauden hoidosta – esimerkiksi muuttamalla elämäntapoja terveellisemmiksi – on suuri merkitys toiminta- ja työkyvyn ylläpitämisen kannalta. Löydät sivuiltamme myös tietoa siitä, kuinka voit itse omalta osaltasi pyrkiä ehkäisemään riskiä sairastumiseen.

Toivottavasti viihdyt sivuillamme ja löydät etsimääsi tietoa tule-sairauksista!