Reumasairaudet – mitä ne ovat?

Tuki- ja liikuntaelinten sairauksista vaikeimpia ovat reumaattiset immuunitaudit. Kuten muissakin autoimmuunitaudeissa, näissä elimistön immuunisolut toimivat poikkeavasti siten, että ne kääntyvät ikään kuin elimistöä vastaan. Reumaattisia immuunitauteja sairastavilla on joko virheitä maxresdefault (32)elimistön immunologisessa puolustusjärjestelmässä tai heidän verestään löytyy reumatekijä.

Varsinaista syytä reumaan ei voida määritellä tarkasti. Kuitenkin esimerkiksi tupakoinnin tiedetään olevan merkittävä nivelreumalle altistava ulkoinen tekijä. Vaikka sairaudet eivät ole periytyviä, alttius sairastumiseen periytyy lievästi. Lisäksi esimerkiksi naisilla ylipaino lisää riskiä reumaan sairastumiseen. Näiden lisäksi myös tulehduksilla, nivelten vammoilla ja psykologisilla tekijöillä voi mahdollisesti olla merkitystä reuman syntymiseen. Ohessa esitellään muutamia yleisimpiä reumasairauksia Suomessa.

Nivelreuma

Nivelreumaa sairastaa arviolta 35 000 aikuista Suomessa. Kyseessä on nivelten pitkäaikainen tulehdustauti, johon sairastuvat yleisimmin 60-70 vuotiaat naiset. Nivelreuman aiheuttajaa ei tunneta tarkasti, mutta se lukeutuu autoimmuunisairauksiin, joissa kehon puolustusjärjestelmä ”hyökkää” poikkeavasti omaa kudosta vastaan.

Kun normaalisti ohut nivelkalvo tulehtuu, se alkaa paksuuntua. Samalla kudokseen ryhtyy kertymään erilaisia tulehduksen välittäjäaineita erittäviä tulehdussoluja. Levitessään verenkierron mukana muualle elimistöön ne saavat aikaan tyypillisiä tulehduksen oireita, kuten kuumeilua ja väsymystä. Tulehtuneen kudoksen kasvaessa se syövyttää tieltään tervettä luuta, nivelsiteitä ja rustoa. Tästä seuraa nivelten tuhoutuminen ja normaalin toiminnan häiriintyminen.

Nivelreuma alkaa yleensä vähäisenä nivelkipuna, joka tuntuu tyypillisesti jalkojen tai sormien aamuisena arkuutena ja jäykkyytenä. Ulkoisia oireita ovat nivelnesteen lisääntymisestä ja nivelkalvon paksuuntumisesta aiheutuva turvotus, sekä ihon paikallinen punoitus.

Nivelreumaa hoidetaan lääkkeillä, fysioterapialla sekä leikkauksilla. Leikkaushoidon avulla voidaan poistaa tulehduskudosta ja korjata vaurioituneita niveliä.

Lastenreuma

Kun yli kuusi viikkoa kestävä niveltulehdus alkaa alle 16-vuotiaana, eikä sille löydetä yhtä tiettyä yksittäistä syytä, tautia kutsutaan yleisesti lastenreumaksi. Kyseessä ei ole yksi tietty sairaus, vaan joukko tauteja, joiden pääoireena on niveltulehdus. Suomessa lastenreumaan sairastuu vuosittain noin 150 lasta.

Taudille tyypillisin ensioire on nivelten jäykkyys aamuisin. Kyseessä voi olla joko yleinen jäykkyys tai se voi ilmetä ainoastaan sairastuneissa nivelissä. Pienillä lapsilla kipu ilmenee usein kiukutteluna ja kipeiden nivelten varomisena esimerkiksi ontumalla. Toisinaan tulehdus voi aiheuttaa selvästi havaittavaa nivelen turpoamista. Muita yleisiä sairastumisen alkuvaiheelle tyypillisiä oireita ovat ihottuma ja kuumeilu.

Lastenreuman vaikeusaste vaihtelee suuresti yksilöiden välillä. Usein seurauksena on kuitenkin nivelen tuhoutuminen sekä toiminnan häiriöt. Erityisesti lastenreumalle ominaisiin ongelmiin lukeutuvat myös kasvuhäiriöt. Pituuskasvu voi hidastua vaikeassa reumassa tai pitkän ja raskaan kortisonihoidon seurauksena.

Lastenreuman hoidon tavoitteena on turvata mahdollisimman oireeton elämä. Lisäksi kasvuhäiriöitä pyritään korjaamaan ohjaamalla kasvua siten, että polvet olisivat aikuisiällä suorat ja alaraajat saman pituiset. Lastenreuman hoito vaatii suurta ammattitaitoa ja hoito kuuluukin alan erikoislääkäreille.

Selkärankareuma

Suomessa selkärankareumaa sairastaa arviolta noin 10 000 henkilöä. Tauti on erityisen yleinen juuri suomalaisten keskuudessa, sillä sairaudelle altistavaa perinnöllistä riskitekijää, HLA-B27, esiintyy suomalaisilla poikkeuksellisen paljon. HLA-B27 on kromosomi 6:ssa sijaitseva kudosantigeeni, joka aiheuttaa elimistössä immuunivasteen.

Selkärankareuma on pitkäaikainen niveltulehdus erityisesti selkärangan nivelissä, mutta tulehdusta voi esiintyä myös muissa raajoissa. Sairaus on yleisempi nuorilla, alle 40-vuotiailla miehillä. Myös oireisto on usein miehillä rajumpi.

Varhaisiin oireisiin kuuluvat aamuöisin herättävä selkäkipu, joka voi säteillä myös takareisiin. Alussa selän kipuilun lisäksi taudinkuvaan kuuluu selän kankeus, lievä kuumeilu sekä yleisoireet. Toisinaan tauti voi myös alkaa raajanivelten tulehduksesta aiheutuneella turvotuksella tai silmätulehduksella. Pitkään hoitamattomana selkärankareuma pyrkii jäykistämään selkärankaa etukumaraan.

Selkärankareuman ennuste on hyvä, vaikka siihen ei olekaan olemassa parantavaa hoitokeinoa. Useimmat potilaat säilyvät työkykyisinä ja toimintakyvyn merkittävä heikkeneminen on suhteellisen harvinaista. Lääkitystä käytetään yleensä vain tulehduksen aktivoituessa, muulloin se ei ole tarpeen, mikäli potilaan yleiskunto on hyvä eikä kipuja esiinny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *